Zakun historiaa

Merta kyntävillä purjelaivoilla plokit kitisevät purjeiden paineessa. Lejmanin Pylpyrätehtaan koneet työstävät väkipyöriä satoihin aluksiin. Purjeet vaihtuvat kuitenkin maailmalla höyryvoimaan, pylpyrät koneisiin. Zakun Voimalan aika on koittanut.

Mereltä saapuva laiva höyryää kohti Uuttakaupunkia. Saapujaa on vastassa koko kaupungin taakseen peittävä lautameri. Lukemattomista lautatapuleista leijuu vastasahatun puutavaran tuoksu. Zakun höyrysahalla tukkeja sahataan enemmän kuin koskaan.

Höyryvoimala hehkuu pehmeää lämpöään. Sahan koneet jyskyvät, työn toimelias melske kantaa kauas. Mielet ovat täynnä tulevaisuudenuskoa ja inhimillisen tiedon luomaa suurta alkuvoimaa.

Kutsu työhön, hetki lepoon. Sahan pilli viheltää yli pienen Uudenkaupungin rytmittäen kaikkien arjen, lähdöt ja paluut, toivon ja rakkauden.

Näillä sanoin on kuvattu yli 100 vuotta vanhaa höyryvoimalaitosta aikanaan. Rakennus siis huokuu historian havinaa. Olemmekin keränneet tähän muutaman historiallisen kuvan voimalasta, kun se oli vielä alkuperäisessä käytössään. Kiitokset kuvista Uudenkaupungin Museolle.